Sunday, December 15, 2013

Dabbling Ducks

A few pairs of dabbling ducks. Dabblers do not dive to feed. Instead, they tip over at the water surface with their heads underwater and their tails in the air.
Blue-winged teal, Anas discors. The male has a distinctive white crescent on the face. Click to enlarge. 
Northern shoveler ducks, Anas clypeata, famous for the large bill. The colorful male is on the right and behind the relatively drab but equally big-beaked female. 
The familiar mallard duck, Anas platyrhynchos. The green-headed male has a clear yellow bill. 
If you like this blog, you can follow it by clicking one of the two options at the right and down a bit, "Followers" or "Facebook Blog Trail." ;-)

Sunday, December 8, 2013

Summer Birds, Winter Birds

An osprey, Pandion haliaetus. Click to enlarge.
Some birds fly south away from us in winter. Others fly south to us.

Osprey leave the Forsythe National Wildlife Refuge in New Jersey, where the above picture was taken, in early September. They spend the winter along the coasts of Central America and southern North America, and throughout much of South America.

Two male northern pintail ducks, Anas acuta. 

Northern pintail ducks breed in summer in Northern Eurasia, Alaska, and across Canada. They fly south to spend the winter along the east and west coasts of North America and across the southern half of the United States and into South America. Some pintails, like the ones in this photo, end up at the Forsythe Refuge in south Jersey.

The ospreys are gone, but the pintails are back. Yay!

Sunday, December 1, 2013

Hooded Mergansers

A pair of hooded mergansers, Lophodytes cucullatus, in the foreground. The female on the left has a cinnamon colored crest. The male's white hood is expandable. 
Running on the water for takeoff. 
Click to enlarge. 
Birdwatchers call them "hoodies." I saw this pair and lots more of them at the Edwin B. Forsythe National Wildlife Refuge in Oceanville, New Jersey, on the day after Thanksgiving. The little ducks are about 20 inches long, have a wingspan of about two feet, and weigh between one and two pounds. They are found throughout the eastern half of the United States and in the Pacific northwest year round, and in various parts of North America for winter and breeding. (Click here to see a map if you are interested.) Hoodies are diving ducks, likely to disappear while you are watching them and reappear at a distance in any direction. Underwater they catch fish, crustaceans, and insects, or pick up mollusks and vegetation.

Sunday, November 24, 2013

Turkeys!

The wild turkeys of New Jersey, Meleagris gallopavo. 

Slipping into the woods. Happy Thanksgiving! Click to enlarge. 

Sunday, November 17, 2013

Flesh Flies

A pair of flesh flies, family Sacrophagidae, copulating on a fence rail. Click to enlarge. 
I saw these flies on a fence in Brooklyn Bridge Park. I was the only one of hundreds of people there who was watching the flies have sex. It impressed me with how much of the lives of urban critters goes unnoticed, as if they occupy a parallel universe.

Here is a poem by Ethel Jacobsen.
The Insect's World

Insects are creatures with three pairs of legs,
Some swim, some fly; they lay millions of eggs.
They don't wear their skeletons in, but out.
They come in three parts. Some are bare; some have hair.
Their hearts are in back; they circulate air.
They smell with their feelers and taste with their feet,
And there's scarcely a thing that some insect won't eat:
Flowers and woodwork and books and rugs,
Overcoats, people, and other bugs.
When five billion trillion keep munching each day,
It's a wonder the world isn't nibbled away!

Sunday, November 10, 2013

Great Black-backed Gulls

An adult Great Black-backed Gull, Larus marinus. They are called great black backs for short, or just black backs.  Click to enlarge. 
I saw a flock of great black backs on the beach at Cape Henlopen Point State Park in Lewes, Delaware, a few weeks ago. They are the largest gulls in the world. Adults are about 30 inches long with a wingspan of about five feet. They have pink legs and a yellow bill that has a red dot on it near the tip. The adult in the picture above is in non-breeding plumage with faint streaking on the head; when breeding the head is pure white. The bird's size and dark colored back and upper wings make it easy to identify.

The brown checkered plumage of the bird in the center identifies him as a juvenile. He was born this year and is still wearing his first set of feathers. His bill is black. His legs are pink.  

The bird in the center, above, is also immature but changing from  the juvenile state  into his first winter plumage, which is a bit darker and shows some pink at the base of the bill. He is hiding his pink legs. Great black backs take four years to achieve their adult plumage, passing through summer and winter outfits every year until then.  




I walked all the way around the point from harbor side to ocean side. I recommend it. Click here for directions and information. There are two lighthouses!

Delaware Breakwater Light. 
Harbor of Refuge Lighthouse. 

Sunday, November 3, 2013

Goodbye Broad-winged Hawks

The broad-winged hawk, Buteo platypterus, is pale below with brown barring.  The dark tail has a conspicuous wide white band in the middle, with thinner stripes at the base and tip. The wings are light below with brown barring and have a wide dark band on the trailing edge. Click to enlarge. 
Here's a hawk we won't see again until next spring. Broad-winged hawks are long-distance migrants. They leave early, passing Cape May on the way south in September and early October. The one in the photos is probably in South America now, soaking up the southern spring sunshine. Individual broad-winged hawks have been tracked traveling about 70 miles a day during migration for a total of over 4,000 miles.

I took these pictures on a warm spring day in Whitesbog, New Jersey. When the weather gets warm again, the broad-wings will be back.